December 1, 2020

Formule1Zandvoort.com

Toen het allemaal begon..

Circuit Zandvoort vierde in 2008 haar zestigjarig bestaan. Na de opening van het circuit in 1948 werd op de duinenpiste meerdere malen een Formule 1 Grand Prix georganiseerd. Een waardig opvolger van het race evenement was de Marlboro Masters. Een korte terugblik.

De relatie van de Zandvoortse badplaats en de autosport brengt ons terug naar het eind van de jaren ’30, toen liefhebbers van de racerij besloten om een wedstrijd te organiseren in Zandvoort. Deze race vond plaats op een tijdelijk stratencircuit. Het evenementen trok enkele duizenden bezoekers. Reden voor de toenmalige burgemeester van Alphen om vaker autosport evenementen te organiseren in Zandvoort, maar dan op een permanent circuit. Het duingebied ten noorden van Zandvoort werd als locatie gekozen.

De realisatie van het circuit liep de nodige vertraging op door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van Alphen wist de bezetters echter te overtuigen van het nut van het asfaltlint in de duinen, want dit zou dienen als “Paradestrasse”, voor als zij de oorlog zouden winnen. Toen de oorlog ten einde was werd verder gewerkt met het aanleggen van het parcours, zelfs toen burgemeester Fennema als opvolger van Van Alphen aan het bewind kwam.

De eerste race werd verreden op 7 augustus 1948. Het treffen telde niet mee voor een kampioenschap, maar trok wel veel Formule 1 coureurs naar Zandvoort. Winnaar werd Prins Bira van Siam. Een jaar later werd weer een evenement georganiseerd onder de naam “Grote Prijs van Zandvoort”. Luigi Villoresi pakte hier met zijn Ferrari de zege.

In de jaren ’50 wordt de Formule 1 ontmoeting omgedoopt tot “Grote Prijs van Nederland”. Vanaf 1952 maakte Zandvoort deel uit van het officiële wereldkampioenschap. Een belangrijke stap in de autosportgeschiedenis, want Zandvoort maakte deel uit van een kalender die uit slechts acht races bestond. Louis Rosier, Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss en Joachim Bonnier konden met een goed gevoel terugkijken naar de races op Zandvoort, daar zij allemaal minimaal 1 keer een wedstrijd wisten te winnen.

 

De jaren ’60 vormden de strijdperiode voor legendarische coureurs als Graham Hill, Jim Clark en Jackie Stewart. Allen zegevierden een of meerdere malen op het circuit aan de Noordzeekust. Ook Wolfgang von Trips en Jack Brabham triomfeerden op het circuit van Zandvoort.

Met de jaren ’70 beleefde de duinenpiste een tegenvallende periode. Zo werd in 1970 de Grote Prijs van Nederland overschaduwd door het dodelijke ongeval van Piers Courage. Achterop het circuit, nabij Tunnel-Oost schoot de Britse coureur van de baan en overleed ter plaatse. Na hervatting van de race mocht Jochen Rindt zich winnaar noemen, maar van vreugde was nauwelijks nog sprake. De wedstrijd in 1971 werd gewonnen door Jacky Ickx, een jaar later werden de veiligheidsvoorzieningen van het circuit afgekeurd en besloot het Formule 1 circus Zandvoort niet aan te doen.

In 1973 was het circuit voorzien van een extra bocht, de Panorama bocht. Ook werden diverse andere veiligheidsvoorzieningen getroffen, waardoor de Grote Prijs van Nederland op 29 juni plaats kon vinden. De feestvreugde was van korte duur. In de achtste ronde van de race schiet Roger Williamson van de baan. Zijn wagen vat onmiddellijk vlam en er zijn onvoldoende blusmaterialen aanwezig. Coureur David Purley stopt nog bij het ongeval om te helpen, maar het mocht niet baten. Het ongeluk liep fataal af voor Williamson. De race werd uiteindelijk gewonnen door Jackie Stewart. Na aanpassingen op het gebied van brandbeveiliging kwam in 1974 de Formule 1 weer naar Zandvoort. Ditmaal won Niki Lauda de race. De overige jaren werden zeges behaald door James Hunt, Mario Andretti, Alan Jones en nogmaals Lauda.

Nelson Piquet won de race in 1980. In de daaropvolgende jaren gingen de zeges respectievelijk naar Alain Prost (tweemaal), Didier Pironi en René Arnoux. De laatste Grand Prix van Nederland wordt op 25 augustus 1985 verreden. Maar liefst 26 Formule 1 auto’s gaan van start en uiteindelijk rijdt Lauda naar de overwinning. Dit zou tevens de laatste overwinning in Lauda’s F1-carrière zijn. Prost wordt ditmaal tweede en de talentvolle Ayrton Senna rijdt naar de derde positie.

Door de komst van een nieuw bungalowpark en economische problemen wordt besloten om het circuit in 1988 in te korten naar een interim circuit. Op deze manier kon in ieder geval de nationale autosport blijven racen op Zandvoort en worden gewerkt aan een levendige exploitatie. Om Zandvoort ook weer internationaal op de kaart te zetten werd gekeken naar de mogelijkheid om een wereldwijde confrontatie voor coureurs op poten te zetten. Een idee met identieke formule auto’s bleek te duur, waardoor werd besloten om de beste coureurs uit de diverse Formule 3 kampioenschappen uit te nodigen om op Circuit Zandvoort te bepalen wie de beste Formule 3 coureur was. Ook Philip Morris zag veel potentie in de internationale confrontatie en verbond zich voor vele jaar aan het Formule 3 evenement. De Marlboro Masters was een feit.

Mede doordat veel Masters winnaars in de Formule 1 terecht kwamen, genoot Zandvoort steeds meer internationaal aanzien. Coureurs als David Coulthard, Pedro Lamy, Enrique Bernoldi en Jos Verstappen bereikten, dankzij winst bij de Masters of Formula 3, de Formule 1. Andere voorbeelden zijn Takumo Sato, Christian Klien en Formule 1 Wereldkampioen Lewis Hamilton. En natuurlijk ook winnaars als Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en Max Verstappen hebben de F1 bereikt.

Beelden van de Masters of F3 gingen over de hele wereld waardoor de interesse van internationale series steeds meer werden gewekt. Zo kwam het DTM circus in 2001 naar Circuit Zandvoort. En met succes: de races op Zandvoort bleken tot op de dag van vandaag de meest populaire buitenlandse wedstrijden te zijn op de kalender van het Duitse kampioenschap. Winnaars als Uwe Alzen, Laurent Aiello, Christijan Albers, Matthias Ekström, Tom Kristensen en Martin Tomczyk passeerden de revue.

In 2006 wordt een nieuw internationaal evenement aan de kalender toegevoegd: de A1GP World Cup of Motorsport. Een serie met gelijkwaardige raceauto’s en teams die een land vertegenwoordigen. Met Jeroen Bleekemolen achter het stuur wordt het publiek in beide races in extase gebracht. Ook het bijprogramma, met een prominente rol voor series uit het toenamlige Dutch Power Pack scoort veel waardering.

Aan de fraaie lijst met evenementen wordt in 2007 ook een ronde voor het FIA World Touring Car Championship toegevoegd. Door strenge geluidsregels was het helaas niet mogelijk om een volledig bijprogramma aan het publiek te bieden, waardoor in goed overleg besloten werd het evenement uit te stellen totdat het circuit over meer geluidsdagen zou beschikken en het FIA WTCC sponsoren voor het evenementen zou hebben geworven.

In 2008 werd het 60-jarig jubileum gevierd met de Jubileumraces. Naast een overvol raceprogramma met een mix van historische raceklassen en Dutch Power Pack series, werden racefans samen met de Zandvoortse bevolking getrakteerd op een speciale jubileumparade in het centrum van Zandvoort. Naast enkele exclusieve historische Formule 1 en GT auto’s, was er ook een grote afvaardiging van bijna alle Dutch Power Pack klassen. Het raceprogramma was ook bijzonder spectaculair, net als het programmablad wat een kort historisch overzicht bevatte over de historische gebeurtenissen op Circuit Zandvoort. Iedereen was het na afloop van de parade en de races eens: dit verdiende herhaling.

Die opvolging zou er komen na het verkrijgen van de extra geluidsdagen. Hoop op de wensenlijst van velen stond een evenement met nog meer historische raceklassen. In 2012 was dan ook de eerste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort, met Formule 1- en Grand Prix bolides uit de Zandvoortse racehistorie, een feit. Mede dankzij de extra geluidsdagen werd Zandvoort steeds populairder. Het duurde dan ook niet lang voordat internationale topseries als de ADAC GT Masters, FIA GT3 European Championship, FIA European Formula 3 Championship en Blancpain Sprint Series een bezoek zouden brengen aan de Zandvoortse racepiste.

De Tarzanbocht is er altijd goed voor spektakel en het Scheivlak scheidt de mannen van de doetjes. De historie van Circuitpark Zandvoort begint in 1939, maar zijn faam dankt het circuit aan het Formule 1 circus dat er tussen 1952 en 1985 bijna jaarlijks neerstrijkt. Grote namen als Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Stirling Moss, Jim Clark, Jackie Stewart, James Hunt, Alain Prost en Niki Lauda zegevieren er. Inktzwarte dagen zijn er ook: Piers Courage, Roger Williamson en lokale legende Rob Slotemaker vinden er hun Waterloo. Bekijk hier de geschiedenis van het circuit van Zandvoort van 1939 tot 1979 in beeld en geluid.

 

 

Grandprix Formule 1 van Nederland, Circuit van Zandvoort. 6 juni 1960.

PRACHTIG BOCHTENWERK

1956

Motorraces op het circuit van Zandvoort. Het Frans/West-Duitse koppel Jacques Drion en Ingeborg Stoll wint de zijspancombinatie. Het nieuwe Duitse motorfenomeen Ernst Riedelbauch domineert en wint de 500cc-race.

AUTO SPRINTS OP CIRCUIT VAN ZANDVOORT

1961

Serieauto’s en sportwagens in klassen tussen 600 en 1600 cc rijden Paaswedstrijden op het circuit van Zandvoort.

UPS EN DOWNS BIJ LOTUS: CLARK WINT OPNIEUW, TEAMBAAS CHAPMAN SLAAT AGENT

1965

Jim Clark (Lotus) wint voor de derde maal op rij de Nederlandse Grand Prix Formule 1. Hij laat Jackie Stewart (BRM) en Dan Gurney (Brabham) achter zich. Een rel rond Clarks teambaas Colin Chapman overschaduwt de overwinning van Lotus.

JACKIE STEWART WINT IN DE REGEN

1968

Het bevalt de Schot Jackie Stewart (Matra) prima in de regen, en hij laat zich niet kisten door een geblesseerde pols. Hij wint met overtuiging de Grote Prijs van Nederland voor Jean-Pierre Beltoise (Matra) en Pedro Rodríguez (BRM).

DODELIJK ONGELUK WILLIAMSON OVERSCHADUWT INGEBRUIKNAME NIEUW CIRCUIT

1973

De eerste Formule 1 race op het vernieuwde circuit van Zandvoort is pas zeven ronden oud als het noodlot toeslaat. De 25-jarige Engelsman Roger Williamson (March) crasht zwaar en raakt bekneld in zijn brandende wagen.

HERFSTRIT PIONIERS AUTOMOBIEL CLUB

1956

Een limousine uit 1914, een Minerva uit 1906 en een baby-Peugeot uit 1913 rijden samen met drieëndertig andere oldtimers voor de gezelligheid van Utrecht naar Zandvoort. De rit is georganiseerd door de Pioniers Automobiel Club.

LOTUS VERSLAAT FERRARI IN GROTE PRIJS VAN EUROPA

1962

Vanuit een zeppelin wordt gefilmd hoe Graham Hill in een BRM de eretitel van de Grote Prijs van Europa wint tijdens de Grand Prix van Zandvoort.

OPENING RACESEIZOEN MET NIEUWE PORSCHE CARRERA

1966

Wim Loos en Gijs van Lennep van het racing team Holland starten met een Porsche Carrera 906. De Porsches kunnen een snelheid van 280 km/u halen en overheersen alle andere deelnemers tijdens deze Nationale autoraces van de Nederlandse Autorensport Vereniging op het Circuit Park Zandvoort.

PIERS COURAGE VERONGELUKT, AANGESLAGEN JOCHEN RINDT WINT

1970

Jochen Rindt (Lotus) wint de Grand Prix van Zandvoort voor Jacky Stewart (March) en Jacky Ickx (Ferrari). De wedstrijd wordt uitgereden onder de donkere rookwolken van de fatale crash van Piers Courage (DeTomaso), die in de 23e ronde uit de baan vliegt.

TERUGBLIK OP DODELIJKE CRASHES

1976

PAS OP: SCHOKKENDE BEELDEN Het Polygoonjournaal bekijkt de verbeterde veiligheid in Zandvoort en schetst een historie van dodelijke raceongevallen. Wie zien beelden van de crash van Niki Lauda, het dodelijke ongeluk van Roger Williamson in Zandvoort in 1973 en diverse andere grote ongelukken tijdens Grand Prix-, Le Mans- en Indycar wedstrijden van de jaren 30 tot de jaren 70.

STIRLING MOSS BINDT ALLE CONCURRENTEN AAN ZIJN ZEGEKAR

1958

Stirling Moss wint in een Vanwall de race om de grote prijs van Nederland. Hij verslaat Harry Schell (BRM) en Jean Behra (BRM) met een ruime marge.

JIM CLARK WINT VOOR HET EERST IN ZANDVOORT

1963

De 27-jarige Jim Clark (Lotus) uit Groot-Brittannië wint op weg naar zijn eerste wereldtitel de Grote Prijs van Nederland op het Circuit Park Zandvoort.

ACTEUR YVES MONTAND ZIET JACK BRABHAM HEERSEN

1966

Jack Brabham uit Australië wint in zijn zelfgebouwde 3-liter Brabham Repco de autoraces om de Grote Prijs van Nederland op het Circuit Park Zandvoort.

JACKY ICKX GLIBBERT NAAR DE OVERWINNING IN DE GRAND PRIX VAN NEDERLAND

1971

De Grand Prix van Nederland 1971 werd verreden onder verraderlijke omstandigheden. Regenspecialist Jacky Ickx pakt de overwinning voor Ferrari. Hij houdt BRM-coureur Pedro Rodriguez en teamgenoot Clay Regazzoni achter zich.

THE GP CROWD

1977

Amateurfilm van Vladimir Murtin over het publiek bij de Grand Prix’ op Zandvoort en Silverstone.

SOCIETYFIGUUR TONIO HILDEBRAND AAN KOP

1960

Coureur, levenskunstenaar en handelaar in tweedehands auto’s Tonio Hildebrand wint met zijn rechts-rijdende Mini de Nationale sportwagenraces op het Circuit Park Zandvoort.

JIM CLARK WINT DE GRAND PRIX VAN NEDERLAND

1964

De legendarische Jim Clark wint – in babyblauwe overalls – met overmacht de de Nederlandse Grand Prix van 1964. Zijn Lotus 33 Climax, gespoten in het fameuze British Racing Green met gele strepen, komt met een voorsprong van 53,6 seconden op de rest van het veld over de streep.

MOTORSPRINTWEDSTRIJD OP CIRCUIT VAN ZANDVOORT

1967

De coureurs eisen het uiterste van hun deels zelfgebouwde motoren. Manzano uit Groot-Brittannië valt uit met een verwoeste carter. De Brit Alf ‘The Master’ Hagon wint de 400 m motorsprintwedstrijd te Zandvoort van landgenoot Lecoq met zijn vreemde lange motor.

VERNIEUWD CIRCUIT VAN ZANDVOORT

1973

Jacky Stewart, voorzitter van de internationale coureursvereniging keurt het nieuwe circuit in eerste instantie af, maar een nieuwe asfaltlaag, kerbstones in de bochten, dubbelzijdige vangrails en een afrastering garanderen dat het circuit toch weer Formule 1 waardig is.

FORMULE FORD 2000, LEEUWENBERG VERSCHALKT LAMMERS

1978

Circuit Park Zandvoort promoot de toch al populaire de autosport met een gratis toegankelijke Formule Ford 2000 race en een dragster-demonstratie van de Brit Dennis Priddle.

Translate!

Jij bent bezoeker: